Δομή Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σύνδεση με την αγορά εργασίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναπτύξετε σχέσεις με την αγορά εργασίας και να καλλιεργήσετε τις απαραίτητες δεξιότητες (soft skills) που ζητά η αγορά όσο είστε ακόμα στο Πανεπιστήμιο. Η συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης, η παρακολούθηση εκδηλώσεων σταδιοδρομίας (όπως πχ Ημέρες Καριέρας), και η αξιοποίηση διαδικτυακών πλατφορμών όπως το LinkedIn αποτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές. Αυτές οι πρακτικές θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες αλλά και να διευρύνετε το επαγγελματικό σας δίκτυο, κάνοντας ομαλότερη τη μετάβαση σας από τον ακαδημαϊκό κόσμο στον κόσμο της εργασίας.

Η πρακτική άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας. Από τη μια σας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξετε την αξία σας στους εργοδότες – και να αυξήσετε την πιθανότητα να είστε από τους πρώτους που θα προσεγγίσουν όταν ανοίξει μια νέα θέση στην εταιρεία. Και παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε και εσείς αν ταιριάζετε στην κουλτούρα της εταιρείας και αν θα θέλατε μελλοντικά να εργάζεστε σε αυτήν.

Για το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης θα βρείτε πληροφορίες στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματός σας και στην ιστοσελίδα μας (στα υπομενου της Πρακτικής Άσκησης).

Συμμετέχοντας σε ημέρες καριέρας και career events γενικότερα έχετε την ευκαιρία να συγκεντρώσετε πληροφορίες για εταιρείες από διαφορετικούς τομείς, να μάθετε για νέες ευκαιρίες απασχόλησης (ανοιχτές θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης), για τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς στον τομέα που σας ενδιαφέρει και να κάνετε νέες επαγγελματικές επαφές. Σας δίνεται η δυνατότητα να έρθετε σε μία πρώτη σε επαφή με πιθανούς εργοδότες, να τους δώσετε το βιογραφικό σας και να περάσετε από μια πρώτη σύντομη συνέντευξη.

Για τις Ημέρες Καριέρας που διοργανώνονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μπορείτε να βρίσκετε πληροφορίες: εδώ.

Ημέρες Καριέρας διοργανώνονται και εκτός Πανεπιστημίου, από άλλους φορείς.

Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τις νέες θέσεις εργασίας δεν ανακοινώνονται ποτέ, καθώς η όλη διαδικασία, από τη δημοσιοποίηση της αγγελίας, τη συλλογή και αξιολόγηση των βιογραφικών, τις συνεντεύξεις, μέχρι και την τελική επιλογή, απαιτεί πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα. Πολλοί προτιμούν να αναθέσουν μια νέα θέση σε κάποιον που είτε ήδη τον ξέρουν και τον εμπιστεύονται, είτε τους τον έχει συστήσει κάποιος που εμπιστεύονται. Είναι φανερό λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στην αναζήτηση εργασίας ένα «δυνατό» δίκτυο γνωριμιών.

Το δίκτυο αυτό μη θεωρείτε ότι περιορίζεται σε  αμιγώς επαγγελματικές επαφές. Μπορεί να συμπεριλαμβάνει γνωστούς, φίλους, συγγενείς, συμφοιτητές, καθηγητές, και οποιοδήποτε άλλο άτομο θα μπορούσε ενδεχομένως να σας βοηθήσει λόγω της θέσης του ή με τις γνώσεις του και τις γνωριμίες του να βρείτε δουλειά ή να βελτιώσετε αυτή που ήδη έχετε.

Για να επεκτείνετε και να καλλιεργήσετε το δίκτυο των γνωριμιών σας μπορείτε να εκμεταλλευτείτε:

 • το Linkedin και τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  (δημιουργείτε προφίλ και αναπτύσσετε δίκτυο επαφών)
 • τις Ημέρες Καριέρας
  (συμμετέχετε αφήνοντας το βιογραφικό σας και μια καλή εντύπωση στους recruiters)
 • εκδηλώσεις και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει
 • τα Γραφεία Πρόσληψης Προσωπικού των εταιρειών που σας ενδιαφέρουν
  (έρχεστε σε επαφή μαζί τους είτε ηλεκτρονικά με email είτε – ακόμα καλύτερα – με προσωπική συνάντηση. Αφήνετε το βιογραφικό σας και κάνετε γνωστή την ύπαρξή σας και το ενδιαφέρον σας για δουλειά)
 • θέσεις Πρακτικής άσκησης
 • δράσεις εθελοντισμού

Κάνετε μια καταγραφή των ατόμων που θεωρείτε ότι αποτελούν το επαγγελματικό σας δίκτυο, με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας, την τρέχουσα θέση τους – αλλά και τυχόν προηγούμενες – τον τρόπο με τον οποίο τους γνωρίσατε, δικές τους γνωριμίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες, τι ειπώθηκε στην τελευταία σας επικοινωνία και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία σας φαίνεται σημαντική. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο καθαρή εικόνα των δυνατοτήτων του δικτύου σας αλλά και να μη βρεθείτε σε δύσκολη θέση στο μέλλον επειδή δεν θα θυμάστε κάτι ή κάποιον.

Ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε σημαντικές επαφές και να αποκτήσετε πολύτιμη εμπειρία και νέες δεξιότητες. Σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες κατάρτισης, να συναντήσετε άτομα στους τομείς που σας ενδιαφέρουν και να επεκτείνετε το δίκτυό σας. Και φυσικά να κάνετε νέους φίλους!

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προσφέρει πολλές δυνατότητες για συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών hskf@edu.uoc.gr  (Ηράκλειο) rskf@admin.uoc.gr (Ρέθυμνο) , το Φοιτητικό Κέντρο fk@culture.uoc.gr στο Ηράκλειο, την υπεύθυνη του Φοιτητικού Κέντρου στο Ρέθυμνο skepetzi@admin.uoc.gr  και με τη Γραμματεία του Τμήματός σας.